• Úvod
  • Rozcestník
  • Novinky
  • Odkazy
  • O projektu
  • Kontakty
  • Používání cookies
  • Telefon
  • Email
  • Jaké dovednosti (kompetence) budu potřebovat?

    Dovednosti neboli kompetence jsou hlavním klíčem k vašemu úspěšnému a zároveň spokojenému profesnímu životu! Co to vlastně kompetence jsou? A kde a jak je rozvíjet?

    Kompe...co??

    Kompetence = znalosti, schopnosti a dovednosti, jejichž osvojování a zdokonalování vám zaručí lepší uplatnění na trhu práce a může i zvýšit celkovou kvalitu vašeho života:.-)

    Svět se mění...aneb Proč jsou ty kompetence tak důležité? 

    Digitalizace. Automatizace. Globalizace. Flexibilní formy práce. Home office. Work-life balance, Well-being.
    Tyto a další pojmy okolo nás doslova létají. Jsou to totiž současné trendy ve světě práce. 

    Víte například, že podle odhadů až 85 % profesí, které budou v roce 2030 běžné, dnes ještě neexistuje? 

    Jak se tedy připravit, když vlastně nevíme na co???
    Odpovědí jsou právě kompetence. a to jak ty odborné, tak i ty tzv. měkké. Právě rozvoj těchto dovedností nám zajistí, že ať se trh práce vyvine jakkoliv a ať budou profese budoucnosti jakékoliv, my budeme schopni se těmto změnám přizpůsobit!

    Osvojování a zdokonalování vám zaručí lepší uplatnění na trhu práce a zvýší celkovou kvalitu vašeho života.

    Jaké jsou kompetence a jak je rozvíjet?

    1) ve školním prostředí se můžete setkat s pojmem klíčové kompetence:

    2) ve vztahu k trhu práce a podrobněji nám kompetence představuje Centrální databáze kompetencí.


     

    Dobrou zprávou je, že kompetence se nerozvíjejí jen ve škole! Naopak. U rozvoje kompetencí můžete velmi dobře spojit příjemné s užitečným a rozvíjet je prostřednictvím svých zájmů, koníčků a volnočasových aktivit.

    Stačí být aktivní a vyhledávat příležitosti! 

    Kde začít? 

    Například různými mimoškolními aktivitami, dobrovolníctvím, stáží nebo zahraničním studiem...inspiraci můžete najít třeba zde:

    Jak na tom jste vy? Zkuste se zamyslet nad těmito otázkami:

    Tyto i další otázky vás mohou nasměřovat k tomu, jaké dovednosti rozvíjíte a jaké byste ještě nově mohli rozvíjet...protože...

    Je škoda nebejt šťastnej v práci...

    ...aneb každý má právo a možnost být ve své práci spokojený! Je to jen věc volby a ochoty k rozvoji a uplatnění svých kompetencí.

    Práce není něco odtrženého od života a od nás samotných. Naopak. Spokojenost v práci je jednou z důležitých součástí spokojeného života jako celku!

    Aby to všechno ladilo dohromady a dokázali jsme být v práci úspěšní i spokojení zároveň, je třeba hledat zaměstnání, které bude co nejvíce "pasovat" na naše schopnosti, dovednosti a hodnoty.

    A samozřejmě platí, že čím širší a propracovanější naše schopnosti budou, tím lepší uplatnění na pracovním trhu můžeme předpokládat a tím větší je pravděpodobnost, že najdeme to, co nám opravdu sedí.

    Rada na závěr...Vše si archivujte! 

    Seznamte se s portfoliem

    Důkazy a doklady o svých dovednostech je dobré si schovávat - skvělým pomocníkem může být tzv. portfolio nebo chcete-li "kompetence ve fólii". Je to složka, ve které můžete shromažďovat výsledky své práce. Portfolio vám dobře poslouží k průběžné sebereflexi, sebeprezentaci i sebehodnocení.

     

     

    Datum: 03.05.2022 10:05:20