• Úvod
  • Rozcestník
  • Novinky
  • Odkazy
  • O projektu
  • Kontakty
  • Používání cookies
  • Telefon
  • Email
  • Přijímačky na střední nevyšly? Nevěšte hlavu, existují další řešení!

    Nevzali vás na střední? Inu, neúspěchy patří k životu...Nic ale nemusí být ztraceno. Zkuste se odvolat! Jak? A co dělat když ani odvolání nevyjde?

    Našli jste svoje jméno na výsledcích přijímaček pod čarou? Nevěště hlavu. Každá šlamastika má řešení. A většinou jich bývá hned několik :-) Co dělat, když se dozvíte, že zrovna vás na vaši vysněnou školu nevzali?
    Projděte si další možné postupy:

    Dny plné očekávání a nervy na pochodu

    Po nekonečných týdnech příprav a nervů je tu konečně rozuzlení! 

    Dnes byly zveřejněny výsledky uchazečů o vzdělávání ve středních školách, kteří konali jednotnou přijímací zkoušku v řádných termínech ve dnech 12. a 13. dubna v případě čtyřletých oborů vzdělávání a nástaveb a 19. a 20. dubna 2022 v případě víceletých gymnázií.

    K 1. březnu 2022 podalo k jednotné přijímací zkoušce přihlášku více než 103 tis. uchazečů. V souvislosti s příchodem ukrajinských uprchlíků na území České republiky se k jednotné přijímací zkoušce v souladu se zákonem LEX Ukrajina dodatečně přihlásilo dalších 1281 uchazečů.

    Obecné informace o tom, jak dopadly přijímačky se můžete dočíst ZDE.

    Neházejte flintu do žita: odvolejte se

    Pokud jste svoje jméno objevili pár míst pod čarou, určitě má smysl se odvolat. Udělejte to do 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí. Odvolání se podává řediteli školy, který rozhodnutí o nepřijetí vydal. Lhůta tří pracovních dní je dodržena i tehdy, pokud je v poslední den lhůty odvolání podáno na poštu. V případě, že budete odvolání posílat poštou, doporučujeme ho poslat doporučeně, nejlépe i s dodejkou. Dodržení této lhůty stanovené pro podání odvolání je naprosto nezbytné, protože opožděně podané odvolání by musel ředitel školy zamítnout.

    Ředitel školy může o odvolání rozhodnout sám, to znamená, že odvolání v plném rozsahu vyhoví (zruší rozhodnutí o nepřijetí a rozhodne o přijetí uchazeče). Pokud však ředitel odvolání nevyhoví, musí ho předat nadřízenému orgánu – krajskému úřadu. Krajský úřad má na rozhodnutí 30 dnů.

    Výše uvedený postup týkající se odvolání se uplatní u škol zřizovaných státem, krajem nebo obcí. V případě, že se budete chtít odvolat proti rozhodnutí soukromé střední školy, je třeba se seznámit s postupem stanoveným onou konkrétní školou – soukromé střední školy postupují při vyřizovaní odvolání podle vnitřního předpisu školy.

    Na odvolání není formulář, podává se volnou formou, mělo by ale obsahovat minimálně tyto informace:

    Vzor odvolání si můžete stáhnout ZDE.
    Odvolání určitě zkuste. Pokud někdo z uchazečů, kteří se umístili lépe, nakonec nenastoupí, tak mají šanci „poskočit” právě ti, kteří se odvolají.

    I když máte z testů všelijaký pocit, můžete být nakonec překvapeni výsledkem. I na školách, kde normálně bývá značný převis, letos takový nával být nemusí. Týká se to především osmiletých gymnázií, která zaznamenala největší pokles počtu uchazečů.

    Byli jste při odvolání úspěšní, ale v mezičase jste se pro jistotu přihlásili na druhou školu, na kterou jste složili přijímací zkoušky? Nic není ztraceno. Pro tyto situace platí výjimka a svůj zápisový lístek můžete získat zpět. Kladné rozhodnutí o přijetí předložte ve škole, kam jste se zapsali a požádejte o vrácení zápisového lístku. Bez něj vás v první škole nebudou moci zapsat.

    Odvolání nevyšlo? Zkuste 2. kolo přijímaček

    Nevyšlo vám odvolání ani na jednu z vybraných škol? Ani teď není ještě úplně vše ztraceno. Mnohé školy budou vypisovat i druhá kola přijímacího řízení. Volná místa a informace o přijímacím řízení lze najít na webových stránkách odboru školství krajského úřadu

    Každý rok se také stává, že si to někteří úspěšní uchazeči na poslední chvíli rozmyslí a v září nakonec nenastoupí. 

    Do druhého kola je třeba vyplnit novou přihlášku a doručit ji řediteli školy, jejich počet ale již není omezen. Školy vyhlašují termíny dalších kol podle svých možností, POZOR! na jednotlivých školách se mohou tyto termíny překrývat.

    Lepší vrabec v hrsti: nastupte a pak případně řešte přestup

    I když pro vás nakonec dveře vysněné střední zůstanou zavřené, seberte odvahu a vstupte do dveří "náhradních". Nikdy totiž nevíte, kam vás ve skutečnosti zavedou. V případě neúspěšných přijímaček zkuste následující postup:

    Určitě se také můžete ozvat ředitelům svých preferovaných škol, zda jim tam na poslední chvíli nevzniklo volné místo, kam byste (už bez dalších přijímacích zkoušek) mohli přestoupit.

    Neúspěch nebo příležitost?

    Zkuste se zamyslet, jak tento "neúspěch" přetavit v příležitost. Záleží je na vás, jak svoji situaci uvidíte. Třeba zjistíte, že ta "nechtěná" škola vám nakonec vlastně vyhovuje a zůstanete tam :-) Nebo dostanete šanci rozvíjet i jiné dovednosti, které pak dobře uplatníte na trhu práce: Víte např., že  hodně žádané jsou tzv. měkké dovednosti? V životě a na pracovním trhu je důležité mít rozvinuté kompetence, jako je třeba kritické myšlení, spolupráce nebo komunikace, které jsou mnohem komplexnější než jednotlivé předměty. Zkuste zaměřit pozornost i na rozvoj těchto svých dovedností.

    A mějte na paměti: v současném rychlém světě není nic definitivní a cest, jak se dostat k vysněné profesi je mnohem více, než si možná myslíte. Volba kariéry je dnes celoživotní cesta plná zákrut a zvratů. A také příležitostí :-)