• Úvod
  • Rozcestník
  • Novinky
  • Odkazy
  • O projektu
  • Kontakty
  • Používání cookies
  • Telefon
  • Email
  • První pokus nevyšel? Nezoufejte a zkuste odvolání!

    Nevzali vás na střední? Inu, neúspěchy patří k životu..Nic ale nemusí být ztraceno. Zkuste se odvolat! Jak? A co dělat když ani odvolání nevyjde?

    Našli jste svoje jméno na výsledcích přijímaček pod čarou? Nevěště hlavu. Zkuste odvolání nebo druhé kolo!

    S odvoláním neotálejte

    Pokud jste nebyli přijati na střední školu, přijde vám poštou rozhodnutí o nepřijetí ke studiu, proti němu se můžete do tří pracovních dní odvolat (rozhoduje datum podání na poštu!).

    Pro písemné odvolání neexistuje univerzální formulář, žádost ale musí obsahovat několik náležitostí. Odvolání adresujte přímo řediteli školy, o kterou se ucházíte. Ředitel školy odvolání následně předá krajskému úřadu příslušného kraje (v případě hl. města Prahy Magistrátu hlavního města) a ten o něm rozhodne do 30 dnů od doručení odvolání.

    Tip: Seznam přijatých uchazečů (konkrétně jejich přidělených kódů) zveřejňují školy pouze na svém školním webu. Výsledek přijímacího řízení se v takovém případě poštou nezasílá.

    Krajský úřad (případně Magistrát hlavního města Prahy) rozhoduje o odvolání proti rozhodnutí ředitele střední školy na základě § 183 odst. 4 školského zákona a podle § 89 až 93 správního řádu. Stejný postup platí jak pro veřejné, soukromé i církevní školy.

    Co vše by mělo odvolání obsahovat?

    Doporučuje se uvádět minimálně níže uvedené náležitosti:

    Zdroj CERMAT

    Pro inspiraci si můžete stáhnout vzor odvolání proti nepřijetí na SŠ.

     

    Jak postupovat při úspěšném odvolání

    Byli jste při odvolání úspěšní, ale v mezičase jste se pro jistotu přihlásili na druhou školu, na kterou jste složili přijímací zkoušky? Nic není ztraceno. Pro tyto situace platí výjimka a svůj zápisový lístek můžete získat zpět. Kladné rozhodnutí o přijetí předložte ve škole, kam jste se zapsali a požádejte o vrácení zápisového lístku. Bez něj vás v první škole nebudou moci zapsat.

    Nepovedlo se? Zkuste 2. kolo

    Nevyšlo vám odvolání ani na jednu z vybraných škol? Ani teď není ještě úplně vše ztraceno. Školy, které nenaplnily kapacitu svých oborů, budou pravděpodobně vypisovat 2. kolo přijímacího řízení. Informace o termínech dalších přijímaček najdete na webových stránkách jednotlivých krajů, kterým to ředitelé škol musí oznámit. Krajské úřady tyto informace zveřejňují a aktualizují průběžně.

    Do druhého kola je třeba vyplnit novou přihlášku a doručit ji řediteli školy, jejich počet ale již není omezen. Školy vyhlašují termíny dalších kol podle svých možností, pozor, mohou se na jednotlivých školách překrývat.

    Webové stránky jednotlivých krajů a volná místa na středních školách

    Datum: 28.04.2022 13:04:50