• Úvod
  • Rozcestník
  • Novinky
  • Odkazy
  • O projektu
  • Kontakty
  • Používání cookies
  • Telefon
  • Email
  • Zvládat krize s nadhledem? Jde to! Pěstujte svoji psychikou odolnost!

    Neúspěchy či náročná období se čas od času objeví v životě každého. Dobrou zprávou však je, že schopnost vyrovnat se s těmito náročnými situacemi můžeme sami natrénovat. Co znamená psychická odolnost a jak jí zlepšovat?

    Krize pro každého, příležitost pro každého

    Život není jen plutí na obláčku. Čas od času zažíváme životní pády všichni, ať už jde o vztahy, školu, práci či další oblasti našeho života.

    Naši duševní pohodu ale spíše než množství těchto situací ovlivňuje naše schopnost jim čelit. A dobrou zprávou je, že tuto schopnost lze trénovat. Říkáme zvyšovat psychickou odolnost neboli resilienci.

    Co je psychická odolnost?

    Je to schopnost čelit náročným situacím, aniž bychom se hroutili. Každá taková zvládnutá krize nám pomáhá lépe zvládat stres, zvyšuje naši odvahu zkoušet nové věci a přispívá k posílení pocitu naší životní spokojenosti. 

    Psychická odolnost hodně souvisí tím, že se nebojíme dělat chyby, máme odvahu zkoušet nové věci a vystupovat z tzv. komfortní zóny.

    Každý má za sebou nějakou tu životní lekci nebo pád. Základem je uvědomit si, že neúspěchem není ten pád (ta chyba), ale neschopnost se z toho pádu (z té chyby) poučit, oklepat se a jít dál!

    Z každé krize tak můžeme vyjít posíleni a lépe připraveni pro krizi příští. Náročná odbobí jsou skvělou příležitostí pro rozvoj psychické odolnosti a krokem k životní spokojenosi, lehkosti a nadhledu.

    Jak zapracovat na lepší psychické odolnosti?

    Pro psychickou odolnost je dobré u sebe rovnoměrně rozvíjet kombinaci:

    Přičemž pro psychickou odolnost je nezbytná vyváženost a kombinace všech těchto dovedností. Co tyto dovednosti konkrétně znamenají?

    Jak konkrétně zvyšovat svoji psychickou odolnost? Na to si musí najít odpověď každý sám, protože každý z nás reaguje na stresové události jinak. Proto také rady ke zvyšování odolnosti, které jsou užitečné pro jednoho člověka, nemusejí stejně zafungovat u druhého. Přesto lze ale říct, že výše uvedené obecnější faktory přispívají:k vyšší odolnosti u všech lidí.

    Chcete zvládat budoucí výzvy s větším nadhledem a lehkostí?

    Máte chuť.na sobě zamakat a zlepšit svoji psychickou odolnost pro příští náročné situace? Zkuste novou interaktivní publikaci Životem s lehkostí aneb Jak trénovat odolnost - publikaci vydala v roce 2022 poradenská organizace EKS a je dostupná on-line a zcela zdarma. 

    Kniha umožňuje, abyste si do ní zapisovali své myšlenky a odpovědi na otázky, obsahuje také různé nahrávky.

    Interaktivní kniha Životem s lehkostí má značný potenciál posunout vás na cestě k vaší vyšší odolnosti. Záleží jen na vás, nakolik potenciál dokážete využít :-)

    K tématu resilience si můžete projít např. i tyto zajímavé články s návody, jak zvyšovat svoji psychickou odolnost:

    A nezapomínejte: práce na sobě je celoživotní proces a finálně "odfajfkováno" nebudeme mít nikdy. Takže hurá! Dokud rosteme, žijeme! :-) 

     

    Datum: 21.09.2022 09:09:41