• Úvod
  • Rozcestník
  • Novinky
  • Odkazy
  • O projektu
  • Kontakty
  • Používání cookies
  • Telefon
  • Email
  • "Co když mi to neklapne?" aneb jak dál, když skončím pod čarou?

    !AKTUALIZACE! Odkaz na aktuálně volná místa na SŠ! Výsledky letošních přijímaček budou sice až na konci dubna, ale neodbytné "co když..." se do tvojí hlavy možná vkrádá už teď. Co dělat, když ti tvoje vysněná škola nakonec neklapne?

    !AKTUALIZACE!

    Některé školy budou vypisovat i druhá kola přijímacího řízení. 
    Volná místa a informace o přijímacím řízení lze najít na webových stránkách odboru školství krajského úřadu

    Kde konkrétně jsou nyní volná místa na středních školách v Plzeňském kraji se rychle dozvíte v aktualizovaném seznamu volných míst

    ----------

    Na úvod tě uklidníme! Každá šlamastika má řešení. A většinou jich bývá hned několik :-) A s odstupem času se klidně může ukázat, že to "náhradní" řešení byla pro tebe daleko lepší cesta. 

    Co tedy dělat, když se dozvíš, že zrovna tebe na tvoji vysněnou školu nevzali?:

    Dny plné očekávání a nervy na pochodu

    Po nekonečných týdnech příprav a nervů se konečně blíží rozuzlení. Dříve, než zpracuješ pocity a dojmy z přijímaček, budou tu výsledky.

    Konkurence byla letos veliká! 

    Podrobnější informace o vývoji počtu přihlášek se můžeš dočíst ZDE.

    Nebuď na to sam/a, řekni si o podporu!

    Sdílej svoje pocity, úvahy, myšlenky i další plány a možnosti - s rodiči, kamarády, spolužáky...sdílená starost je přeci poloviční starost!

    Inspiruj se. Nech si povyprávět, jaké překážky museli v životě překonat tvoji blízcí, kdy se setkali s neúspěchem a jak se s ním vypořádal. Objevili díky neúspěchu něco nového?

    Vzpomínej. Vrať se v čase a vybav si situaci, kdy jsi něco zvládl/a a byl/a na sebe pyšný/á. Vidíš, svět není tak černý, jak by se teď mohlo zdát!

    Duševní pohoda v čase nepohody

    Odpočinek si nemusíš zasloužit! Zapracuj na své duševní pohodě i teď! Právě teď! Spánek, relaxace, cvičení, hudba, četba, příroda...máš tolik možností!.

    Třeba tě inspirují naše tipy, které jsme sepsali v době covidu, ale hodí se i pro jiné obtížné situace - oprášit je můžeš TADY. Nebo mrkni na web Opatruj se 

    Neházej flintu do žita: odvolej se

    Pokud o školu opravdu stojíš a jsi pod čarou, určitě má smysl se odvolat. Udělej to do 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí. Odvolání se podává řediteli školy, který rozhodnutí o nepřijetí vydal. Lhůta tří pracovních dní je dodržena i tehdy, pokud je v poslední den lhůty odvolání podáno na poštu. V případě, že budeš odvolání posílat poštou, bude lepší poslat ho doporučeně, nejlépe i s dodejkou. Dodržení této lhůty stanovené pro podání odvolání je naprosto nezbytné, protože opožděně podané odvolání by musel ředitel školy zamítnout.

    Ředitel školy může o odvolání rozhodnout sám, to znamená, že odvolání v plném rozsahu vyhoví (zruší rozhodnutí o nepřijetí a rozhodne o přijetí uchazeče). Pokud však ředitel odvolání nevyhoví, musí ho předat nadřízenému orgánu – krajskému úřadu. Krajský úřad má na rozhodnutí 30 dnů.

    Výše uvedený postup týkající se odvolání se uplatní u škol zřizovaných státem, krajem nebo obcí. V případě, že se budeš chtít odvolat proti rozhodnutí soukromé střední školy, je třeba se seznámit s postupem stanoveným tou danou konkrétní školou – soukromé střední školy postupují při vyřizovaní odvolání podle vnitřního předpisu školy.

    Na odvolání není formulář, podává se volnou formou, mělo by ale obsahovat minimálně tyto informace:

    Vzor odvolání si můžeš stáhnout ZDE.
    Odvolání určitě zkus, za zkoušku nic nedáš:-) Pokud někdo z uchazečů, kteří se umístili lépe, nakonec nenastoupí, tak mají šanci „poskočit” právě ti, kteří se odvolají. A i když máš z testů všelijaký pocit, můžeš být nakonec překvapen/a výsledkem.

    Odvolání se povedlo, ale v mezičase ses pro jistotu přihlásil/a na druhou školu, na kterou jsi složil/a přijímací zkoušky? Nic není ztraceno. Pro tyto situace platí výjimka a svůj zápisový lístek můžeš získat zpět. Kladné rozhodnutí o přijetí předlož ve škole, kam ses zapsal/a, a požádej o vrácení zápisového lístku. Bez něj tě v první škole nebudou moci zapsat.

    Odvolání nevyšlo? Zkus 2. kolo přijímaček

    Nevyšlo ti odvolání ani na jednu z vybraných škol? Ani teď není úplně vše ztraceno. Mnohé školy budou vypisovat i druhá kola přijímacího řízení. Volná místa a informace o přijímacím řízení lze najít na webových stránkách odboru školství krajského úřadu

    Každý rok se také stává, že si to někteří úspěšní uchazeči na poslední chvíli rozmyslí a v září nakonec nenastoupí. 

    POZOR! Do druhého kola je třeba vyplnit novou přihlášku a doručit ji řediteli školy! Počet přihlášek ve druhém kole ale již není omezen. Školy vyhlašují termíny dalších kol podle svých možností, POZOR! na jednotlivých školách se mohou tyto termíny překrývat.

    Lepší vrabec v hrsti: někam nastup a pak případně řeš přestup

    I když pro tebe nakonec dveře vysněné střední zůstanou zavřené, seber odvahu a vstup do dveří "náhradních". Nikdy totiž nevíš, kam tě ve skutečnosti zavedou.

    V případě neúspěšných přijímaček zkus následující postup:

    Určitě se také můžeš ozvat ředitelům svých preferovaných škol, zda jim tam na poslední chvíli nevzniklo volné místo, kam bys (už bez dalších přijímacích zkoušek) mohl/a přestoupit.

    Neúspěch nebo příležitost?

    Zkus se zamyslet, jak tento "neúspěch" přetavit v příležitost. Záleží je na tobě, jak svoji situaci uvidíš a zhodnotíš. Třeba zjistíš, že ta "nechtěná" škola ti nakonec vlastně vyhovuje a zůstaneš tam :-) Nebo dostaneš šanci rozvíjet i jiné dovednosti, které pak dobře uplatníš na trhu práce: Víš třeba, že leckdy víc než nějaké znalosti jsou na trhu práce hodně žádané tzv. měkké dovednosti?

    V životě a na pracovním trhu je důležité mít rozvinuté kompetence, jako je třeba kritické myšlení, spolupráce nebo komunikace, které jsou mnohem komplexnější, než jednotlivé předměty ve škole. Zkus zaměřit pozornost i na rozvoj těchto svých dovedností.

    A měj na paměti: v současném rychlém světě není nic definitivního a cest, jak se dostat k vysněné profesi nebo k práci ve vysvěném oboru je mnohem více, než si možná myslíš. Volba kariéry je dnes celoživotní cesta plná zákrut a zvratů. A o úspěchu nerozhoduje počet nezdarů, ale schopnost nenechat se odradit, s nezdary se vypořádat a vytvrvat na své cestě.

     

     

    Datum: 18.04.2023 14:04:48